בריונות

bullying-at-school-2025-01-27-11-13-14-utc
תוכן עניינים

בריונות היא תופעה מטרידה שיכולה להשפיע על ילדים בכל גיל. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים פיזיות, מילוליות ופסיכולוגיות ובהתאם, להתרחש במגוון סביבות – בבית הספר, בבתים פרטיים או באינטרנט. כיצד אדע אם הילד שלי מפגין או חווה בריונות? מה הקשר בין בריונות לאובדנות ומתי חייבים לפנות למשטרה? ריכזנו לפניכם את כל מה שחשוב לדעת על מנת להגן על ילדינו.

מהי בריונות?

תופעת בריונות אצל ילדים מתארת מצב שבו הילד מפגין התנהגות אלימה ואגרסיבית כלפי אחרים, בין אם באמצעים פיזיים, מילוליים או פסיכולוגים, על מנת להרגיש עליונות, להימנע ממצבים שבהם הוא מרגיש חסר עוצמה או ככלי התמודדות עם קשיים ומצבים מורכבים בחייו. עם זאת, לא כל גילוי אלימות הוא בהכרח בריונות. איך יודעים? כאשר יש אלמנט של חזרתיות וכאשר קיים חוסר איזון אשר מעניק לילד הבריון שליטה על הילד שחווה בריונות.

סוגי בריונות

בריונות פיזית: דחיפות, מכות, בעיטות וכיו"ב. זהו סוג הבריונות הישן ביותר והוא בדרך כלל מתרחש במסגרת של משחקים או התכנסויות פיזיות, כמו בריונות בבית הספר אך עלול להופיע גם בבתים פרטיים, ברשת ועוד.

בריונות מילולית: העלבות, זלזול, השפלה, איומים, קינטור או שימוש במילים פוגעות. למרות שיותר קל להסתיר סוג זה של בריונות, הוא לא פחות פוגעני ובהיעדר טיפול, יכולות להיות לו השפעות הרסניות על הילד המותקף.

בריונות חברתית (פסיכולוגית): מתרחשת כאשר מישהו מבודד ילד אחר מהקבוצה או עושה לו מניפולציות רגשיות כדי לפגוע במעמדו החברתי – חרמות, הפצת שמועות וכד'.

מהי בריונות ברשת ומדוע היא מסוכנת?

בריונות ברשת מתארת שימוש באמצעי תקשורת דיגיטליים לצורך הפגנת התנהגות פוגענית כלפי אחרים – העלבות, הפצת שמועות, הפצת תמונות או סרטונים משפילים, איומים, חרמות וכיו"ב.

המסוכנות של בריונות ברשת לעומת סוגי בריונות אחרים, טמונה בכך שהיא מתבצעת באופן חשאי ובלתי ישיר, מה שיכול לגרום לקורבן להרגיש חסר אונים ולהתקשות להילחם בה, וגם הסביבה המבוגרת (הורים, מחנכים) מתקשים פעמים רבות לזהות את מקור הבעיה.

השילוב בין עוצמת האלימות וחוסר האונים שחש הילד עלול להיות קשה במיוחד, שכן סוג זה של אלימות לא מוגבל רק לשעות הלימודים, אלא יכול להימשך ללא הרף ולמרות שהוא על פניו נסתר, הקורבן יכול להפוך בקלות למטרה פומבית אשר חווה בריונות ממספר מקורות בו זמנית, כך שהוא אינו מוצא מנוח ויכול להגיע לכדי קשיים נפשיים ארוכי טווח כמו דיכאון, חרדה, ירידה בביטחון העצמי, הסתגרות חברתית ואף אובדנות.

סיבות לבריונות

הילד הבריון עשוי לפעול כך ממספר סיבות, חלקן מודעות וחלקן לא ומכאן שהוא לא תמיד מודע למשמעות וההשלכות של מעשיו. על פניו, התנהגות בריונית נועדה להעניק לבריון תחושת שליטה, עליונות או שייכות, אך ישנם רבדים עמוקים יותר ויש להבין אותם על מנת להתמודד עם הבעיה בצורה יעילה ולהחליף את דפוסי ההתנהגות השליליים בהתנהגות רצויה –

חוסר בטחון עצמי: ילדים שמרגישים לא בטוחים בעצמם עשויים לחפש אישור ותחושת ערך עצמי דרך פגיעות באחרים, כדי להסתיר את החולשה שהם מרגישים בפנים ועלולים להשתמש בבריונות כדרך להשגת כוח ושליטה בסיטואציות חברתיות.

קשיים רגשיים או נפשיים: בהיעדר כישורים חברתיים מפותחים ומיומנויות ויסות רגשי, קשיים קיצוניים כמו דיכאון, חרדה או תסכולים אחרים, עשויים להתבטא בצורה של אלימות כלפי אחרים.

טראומות: פעמים רבות מתגלה כי הילד הבריון חווה בעצמו טראומה כמו התעללות או אובדן וההתנהגות האלימה היא דרך לפרוק את רגשותיו הקשים ולהרגיש כאילו הוא מנהל את הסיטואציה והכוח נמצא בידיים שלו.

מודלינג של התנהגות: לעיתים הילד הבריון מעתיק דפוסים אלימים שהוא ראה אצל דמויות סמכותיות בבית או בסביבה הקרובה (מורים, חברים, קרובי משפחה), והבריונות משמשת ככיסוי לכאב פנימי או כדרך להימנע מהתמודדות עם רגשותיו.

קשיים בוויסות רגשי: למרות הפגנת אלימות כלפי אחר, לעיתים מדובר בילדים רגישים מאוד אשר מתקשים לווסת את עוצמת הרגשות שהם חשים. במקרים אלה, תחושות של כעס, תסכול או חוסר אונים עשויות להתפרץ בצורה של אלימות מילולית או פיזית כלפי ילדים אחרים.

סביבה משפחתית לא תומכת: ילדים שמגיעים ממסגרות משפחתיות שבהן יש אלימות, חוסר אהבה או יחס לא קשוב עשויים לא לדעת איך להתמודד עם רגשותיהם בצורה בריאה ולפנות להתנהגויות תוקפניות כלפי אחרים כדי להשיג את מה שהם רוצים.

השפעות חברתיות: במקרים מסוימים בריונות עשויה להיות דרך להתמודד עם לחץ חברתי ורצון להרגיש שייכים או פופולריים בקרב חבריהם.

סימנים שהילד שלי חווה בריונות

לעיתים קשה לזהות שהילד חווה בריונות, משום שלעיתים קרובות ילדים שסובלים מכך נוטים שלא לשתף את סביבתם הקרובה מחשש שיגרמו להוריהם צער, יאכזבו אותם או לחילופין – יהוו מושא ללעג, מה שיעצים את החוויה. עם זאת, ישנם מספר סימנים שיכולים להעיד על כך שהילד שלך סובל מבריונות וחשוב לגלות ערניות לגביהם –

  • שינויים בהתנהגות: נסיגה חברתית, הימנעות מפעילויות אהובות, חוסר רצון ללכת לבית הספר והימנעות ממפגשים חברתיים.
  • שינויים במצב הרוח: עצבנות, עצב, דיכאון, חרדה ואף גילויי אלימות והתפרצויות זעם.
  • בעיות פיזיות: כאבי ראש, כאבי בטן, סיוטים או קשיים בשינה אשר נמשכים תקופה ממושכת, מופיעים מדי ביקור או לקראת פעילות חברתית.
  • ירידה בבטחון העצמי: הפגנת סימנים של חוסר ביטחון עצמי, אצל ילד שלא סבל מכך בעבר. למשל, ילד שבאופן פתאומי נמנע מהשתתפות בשיחות או לא מאמין ביכולותיו.
  • ירידה בהישגים: ירידה בציונים או התנהגות פחות אכפתית בבית הספר או במסגרות חינוכיות אחרות כמו חוגים.

התמודדות וטיפול

טיפול בבריונות דורש גישה מקיפה הכוללת את כל הצדדים המעורבים – הילד הבריון, הילד הנפגע, ההורים והסביבה החינוכית והחברתית.

הילד הבריון: טיפול בילד הבריון מתמקד בהבנת הסיבות להתנהגותו והענקת כלים להתמודדות עם רגשותיו בצורה מאוזנת ויצירת קשרים בריאים עם בני גילו, בעדיפות לגישה משולבת – טיפול על ידי איש מקצוע (פסיכולוג ילדים), כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) או תוכנית התערבות התנהגותית, מעורבות של ההורים והסביבה הביתית ותמיכה של המסגרת החינוכית.

הילד הנפגע: חשוב להבין כי גם אם איננו מבטא זאת, הילד הנפגע חווה מצוקה גדולה שיכולה להשפיע עליו גם בבגרותו, בהיעדר תמיכה מתאימה. על מנת להקל עליו, יש להעניק לו תמיכה רגשית מתאימה על ידי איש מקצוע – בדרך כלל באמצעות טיפול CBT שיסייע לו להתמודד עם תחושותיו הקשות, יחזק את תחושת הבטחון שאבדה ויספק לו כלים להצבת גבולות.

הדרכת הורים: תפקידה של הדרכת הורים במקרה זה הוא להקנות כלים לזיהוי סימני בריונות (אצל הבריון והנפגע), להבין את ההשפעות, לרכוש כלים להתמודדות וליצור סביבה ביתית תומכת תוך חיזוק ערכים של כבוד הדדי ואמפתיה.

הסביבה החינוכית והחברתית: הכשרת צוות המורים לזיהוי בריונות וטיפול אפקטיבי לצד הקמת קבוצות תמיכה בתוך בית הספר, כך שהילדים יידעו שיש להם מקום לבקש עזרה ולא יחוו בדידות.

 

חשוב לזכור: במקרים חמורים בהם הבריונות כוללת מעורבות במעשים לא חוקיים, התעללות מינית, נשיאת נשק או השמעת איומים ממשיים לפגיעה פיזית, יש צורך לפנות לקבלת טיפול רפואי או להגשת תלונה מסודרת במשטרה.

שיתוף:
מאמרים אחרונים
כתבות שאולי יעניינו אתכם

צריכים פרטים נוספים? אנחנו כאן בשבילכם

איך אנחנו יכולים לעזור?
אל תהססו לפנות אלינו לייעוץ ללא התחייבות