עיכוב שפתי

עיכוב שפתי
תוכן עניינים

עיכוב שפתי הוא מצב קליני המשפיע על מיליוני ילדים ברחבי העולם ומציב אתגרים ייחודיים גם לילדים וגם למשפחותיהם. הוא מוגדר כעיכוב בפיתוח כישורי שפה בהשוואה לנורמה המוגדרת לגיל הילד ובהתאמה לספקטרום הקליני הנע בין עיכוב שפתי קל ובין עיכוב שפתי חמור. במאמר זה נתעמק בהיבטים השונים של עיכוב שפתי, נבחן את הסיבות, התסמינים והאבחון ונדגיש את התהליך הטיפולי המוצע אצלנו בטיפולי. מזהים עיכוב שפתי אצל הילד שלכם? הגעתם למקום הנכון. הישארו עימנו ותלמדו איך לעזור לו. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת.

מהו עיכוב שפתי?

עיכוב שפתי הוא קושי לפתח את מיומנויות השפה המאפיינות את השלב ההתפתחותי של הילד ביחס למצופה מגילו. הקושי הזה פוגע ביכולת של הילד לבטא את עצמו מילולית ולנהל אינטראקציה יעילה עם הסביבה הקרובה לו – הורים, אחים, מורים או חברים. ילדים שמתמודדים עם עיכוב שפתי מתקשים להביע את עצמם במילים בצורה יעילה לצרכי תקשורת עם סביבתם ולעיתים אף מתקשים בהבנה.

סוגים שונים של עיכוב שפתי

עיכוב התפתחותי שפתי הוא שם כולל לכמה מצבים קליניים:

  • עיכוב בהבעת השפה – מאופיין באוצר מילים מוגבל, בניסוח משפטים לא שלמים ובקושי לאתר את המילים המתאימות לשיחה ולבטא אותן.
  • עיכוב בהבנת השפה – מאופיין בקושי להבין את השפה המדוברת, לעקוב אחר הוראות מילוליות ולעבד מידע.
  • עיכוב בהבנת השפה ובהבעתה – מאופיין בחוסר יכולת להבין מילים או משפטים ובקושי לבטא אותם.

תסמינים של עיכוב שפתי

יש כמה דרכים לזהות עיכוב שפתי, זיהוי מוקדם מאפשר התערבות טיפולית מוקדמת לרווחת הילד ולהתפתחותו התקינה. הינה התסמינים המרכזיים של עיכוב שפתי:

  • אוצר מילים מוגבל שאינו מתאים לשלב ההתפתחותי של הילד.
  • קושי לבטא מילים בודדות או לנסח משפטים (החל מגיל שלוש).
  • משפטים קצרים מהצופה.
  • קושי במעקב וביצוע של הוראות מילוליות.
  • קושי לנהל שיחה (החל מגיל שלוש).

מה הגורמים לעיכוב שפתי?

יש כמה גורמים לעיכוב שפתי. בין הגורמים הבולטים אפשר למנות נטייה תורשתית, לידה מוקדמת, חשיפה מוגבלת לאינטראקציות מילוליות, עיכוב התפתחותי כללי, לקות שמיעה (זמנית או קבועה) או הפרעות נוירולוגיות התפתחותיות כמו אוטיזם, תסמונת דאון או מוגבלויות התפתחותיות שונות.

עיכוב שפתי - אינפוגרפיקה

מתי כדאי לפנות לבדיקת שמיעה ולאבחון של קלינאית תקשורת?

אם ילדכם:

  • אינו ממלמל כתינוק.
  • אינו מפיק מילה ראשונה עד גיל שנה וחודשיים.
  • אוצר המילים שלו מצומצם בגיל שנה וחצי (פחות מ-15 מילים).
  • אינו מצרף שתי מילים בגיל שנתיים.

מומלץ לפנות איתו לבדיקת שמיעה ולאחר מכן לאבחון של קלינאית תקשורת.

קבוצות סיכון לעיכוב שפתי

יש ילדים שמועדים לעיכוב שפתי יותר מאחרים, והם בדרך כלל משתייכים לקבוצות סיכון המאופיינות בהפרעות התפתחותיות שונות:

  • ילדים שנולדו מוקדם והוגדרו פגים.
  • ילדים שסובלים מהזנחה והתעללות.
  • ילדים שנולדו עם לקות נירולוגית התפתחותית.

צוות המטפלות המנוסות של טיפולי מטפלות בעיכוב שפתי מכל סוג. אם אתם תוהים איך גורמים לילד בן שנתיים לדבר, ואתם מרגישים חסרי אונים, אל תישארו עם זה לבד. הניסיון מלמד אותנו שאפשר להתגבר על עיכוב שפתי ולהקנות לילד כלים ומיומנויות שיעזרו לו לבטא את עצמו בבירור ולנהל אינטראקציות איכותיות ומועילות עם הסובבים אותו. תהליך האבחון בטיפולי מתבסס על עבודה עם קלינאית תקשורת שמנוסה בעבודה גם עם ילדים בקבוצות סיכון וגם עם ילדים שאינם סובלים מהפרעה התפתחותית מוגדרת.

איך מטפלים בעיכוב שפה?

עבודה קבועה עם קלינאית תקשורת היא הדרך הטובה ביותר לטפל בעיכוב שפה. ילד בן שנתיים לא מדבר? הילד מתמודד עם עיכוב בדיבור בגיל 3? זה הזמן להיפגש עם קלינאית התקשורת של טיפולי. קלינאית התקשורת תשתמש בטכניקות שונות כדי לעזור לילד לשפר את כישורי השפה שלו ותקנה לו כלים להתמודד עם הקשיים בפעילויות אינטראקטיביות לפיתוח יכולות השפה ולהרחבת אוצר המילים; בעזרת תרגילים לשיפור ההגייה; במשחקים להעצמת מיומנויות התקשורת ולחיזוק האינטראקציות החברתיות; ובהדרכת ההורים לתמיכה בתהליך בבית.

הפנייה לבדיקת שמיעה

כיוון שיש קשר רב בין ליקוי שמיעה ובין עיכוב שפתי, במקביל לפנייה לאבחון ולטיפול שפתי (ורצוי עוד לפני) יש צורך לפנות לבדיקת רופא אף אוזן וגרון וכן לבצע בדיקת שמיעה. איתור מוקדם של בעיות שמיעה יעזור לא רק לתהליך הטיפולי אלא גם לילד עצמו ולהוריו. קלינאית התקשורת תתווה את התהליך הטיפולי בהסתמך על התוצאות של בדיקת השמיעה. זכרו שטיפול בליקויי שמיעה בשלב מוקדם מקל את ההתמודדות של הילד עם הקשיים שלו ועוזר לו בתהליך הטיפולי. אז אם הילד מתמודד עם עיכוב שפתי גיל שנתיים, אל תתעכבו; דברו איתנו.

איך לעודד התפתחות לשונית תקינה?

התפתחות לשונית תקינה מושפעת מההתנהגות של ההורים ושל הסביבה הקרובה ביותר של הילד. ההורים יכולים לעזור להתפתחות הלשונית התקינה של ילדם באמצעות שיחות מהנות שעשירות בתוכן, באמצעות חשיפת הילד לספרים, למוזיקה, להצגות ולפעילויות חברתיות מעניינות ובאמצעות אינטראקציה מילולית מתמדת. חשוב לחבר את המלל לנושאי העניין של הילד וכן לפנות אליו במשפטים קצרים וברורים תוך הענות הדדית לפניות הילד אליכם גם אם אינן ברורות.

טיפול בעיכוב שפתי בטיפולי

צוות המטפלים של טיפולי מציע להורים ולילדים תהליך טיפולי מדויק שמתאים לקשיים של הילד ולגילו. הצוות שם דגש לא רק על כישורי השפה של הילד אלא גם על ההיבטים החברתיים, הרגשיים והקוגניטיביים של קשיי השפה ונוקט גישה הוליסטית לטיפול איכותי וממצה. הטיפול שלנו מתמקד לא רק בילד ובקשייו אלא גם בתא המשפחתי שלו וזאת כחלק מעבודתנו בגישה אקולוגית אינטגרטיבית. לכן, גם מוצע להורים ליווי צמוד והדרכה לכל אורך כדי שיוכלו לקחת חלק פעיל ומהותי בתהליך הטיפולי.

הילד מתמודד עם עיכוב שפתי? אל תיתנו לו להתמודד לבד, ואל תישארו לבד; דברו איתנו. אנחנו כאן בשבילו ובשבילכם.

שיתוף:
מאמרים אחרונים
כתבות שאולי יעניינו אתכם
איך אנחנו יכולים לעזור?
אל תהססו לפנות אלינו לייעוץ ללא התחייבות